nÄE ja KOe
Nähtävyydet ja elämykset


Vanha Rauma


Vanha Rauma on UNESCO maailmanperintökohde. Se on Pohjoismaiden laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt vanha puukaupunkialue.

Noin 800 asukkaan kaupunginosa on säilynyt elävänä kokonaisuutena, kaupungin kauniina sydämenä, jossa asutaan ja tehdään työtä ympäri vuoden.

Vanhaan Raumaan vierailulle houkuttelevat museot, taidegalleriat, idylliset kahvilat viihtyisine kesäterasseineen ja toistasataa monipuolista erikoisliikettä.

Lähes 30 hehtaarin laajuisen ja tiivisti rakennetun Vanhan Rauman kaupunkikaava on keskiainen, sitä määritävät kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat sekä epäsäännölliset tontit. Jokainen talo on uniikki ja jokaisella niistä on oma tarina sekä nimi. Pihoja rajaavat komeat portit ja aidat.

Joissakin Vanhan Rauman rakennuksissa on säilynyt piirteitä 1700-luvulta, toisissa taas 1800-luvun alusta. Suurin osa rakennuksista on kuitenkin saanut nykyisen uusrenessanssityylisen ulkoasunsa 1890-luvun vilkkaana korjauskautena. Rakentamisperinteeseen voi tutustua ilmaiseksi Tammelan korjauskeskuksessa.

Fransiskaanimunkkien rakennuttama, 1514 valmistunut Pyhän Ristin kirkko on Vanhan Rauman vanhin säilynyt rakennus. Kirkko sijaitsee Raumanjoen varrella, kauppatorin läheisyydessä. Kauppatorin Raatihuone on vuodelta 1776. Nykyisin tässä näyttävässä rakennuksessa toimii museo.

Parhaiten Vanha Rauma avautuu jalankulkijalle. Useita ilmaisia paikoitusalueita sijaitsee aivan Vanhan Rauman laitamilla. Katso pysäköintialueet kartalla

Opastetut kierrokset

Opastettuille kierroksille pääsee kesällä mukaan ilman ilmoittautumista. Vanhasta Raumasta on myös useita omatoimikierroksia, joita voi tehdä mobiililaitteen avulla.

Pitsiviikko

Vanha Rauma on suosittu turistikohde erityisesti kesällä ja huippusesonki on pitsiviikon aikaan. Pitsiviikolla ravintolat ja museot ovat avoinna pidempään ja mustan pitsin perjantaina jopa yömyöhään asti. Puutalokaupunki täyttyy tapahtumista pitsiviikon ajaksi. Myös Vanhan Rauman asukkaat avaavat porttinsa ja pihoille pääsee tutustumaan sekä tekemään löytöjä pihakirppiksiin. .


Purjelaiva­satama


Poroholman purjelaivasatamasta löydät kolme historiallista purjelaivaa, Priki Gerdan, Kuunari Kathrinan ja Kaljaasi Maritan.
Katso saapuminen alueelle ja pysäköinti
 • Kartalla


 • Merenkulun historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Rauman museotarjontaan.
 • Merimuseo ja Vanhan Rauman museot, merimiehen koti Kirsti sekä laivanvarustajan koti Marela.


 • Priki Gerda, suomen suurin purjehduskuntoinen raakapurjealus

  Gerda, 49 metrinen purjelaiva, palvelee Poroholman laiturissa juhlatilana, tilaussaunana, karaokeravintolana ja laivahostellina.

  Kuunari Kathrina ja purjelaivaravintola Puosun kellari

  Purjelaivaravintola Puosun kellari toimii Raumalla vain kesäkauden ajan, muulloin sen löytää ankkuroituna Helsingin kauppatorin edustalle. Kathrina tekee myös yksityispurjehduksia Rauman ja Helsingin aluevesillä.

  Kaljaasi Marita ja sen kannella ravintola Captain Jack´s

  Marita on muoseoitu eikä sillä enää purjehdita, mutta purjelaivan kannella toimii kesäkauden ajan ravintola Captain Jack´s, jossa on tarjolla mm. burgereita ja salaattia.

  Saaristo

  Matkailusaaret

  Kylmäpihlajan majakkasaarella voit ihailla kaunista luontoa. Erityisesti saaren lintulajisto on kutsunut bongaajia luokseen, jopa maailman toiselta puolelta. Saarella on palveleva majakkahotelli, vierasvenesatama ja ravintola.
  Kuuskajaskarin linnakesaari tarjoaa monenelaista aktiviteettia kesälomailijalle. Kiinnostavien sotilaskohteiden, kuten tykkien lisäksi, saarella on mm. mahtava lasesota-areena. Saaressa on myös vierasvenesatama ja mökkejä, sekä ravintola.
  Matkailusaariin pääset reittiliikenne vesibusseilla, jotka lähtevät Otanlahden rantapuistosta, Poroholman lomakeskuksen alueelta. Autojen ilmainen paikoitus sijaitsee suvitiellä.
  Katso saapuminen alueelle ja pysäköinti

  Retkeily

  Rauman edustalla, Selkämeren kansallispuiston alueella, on yli 30 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joiden varsilta löytyy vanhoja saaristolaistiloja, jäänteitä ryssänuuneista sekä maailmansodista. Parhaat patikkareitit löytyvät Nurmeksesta ja Reksaaresta. Reksaareen on helppo saapua omalla veneellä, siellä on retkisatama ja kesäkahvila. Retkeilysaarten patikkareitit ovat viitoitettuja. Reittien varrella olevilla taukopaikoilla on laavuja, puuseet, tulentekopaikat sekä polttopuuhuolto. Varaustuvat saunoineen on kunnostettu vanhojen saaristolaistilojen rakenteita hyödyntäen.  Otanlahden Rantapuisto

  Meren rannalla, lähes kaupungin keskustassa on monenlaista aktiviteettia ja palveluita.


  Ranta, saunoja ja vesiurheilua

  Upea Otanlahden ranta ja rannan monipuoliset palvelut, kuten vesiurheiluvälinevuokraamo ja kaapelirata, jossa voi vesilautailla, sekä vuokrattavat saunat tarjoavat mahdollisuuden nauttia merestä ja auringosta.

  Poroholman lomakeskus

  Viiden tähden caravan alueella on ravintoloita ja kahviloita, sekä kesäsin paljon tapahtumia ja ohjelmaa.
 • Poroholman lomakeskus


 • Kesäteatteri

  Nauti Rauman kaupungin kesäteatterin laadukkaista teatteriesityksistä katetusta katsomosta.
 • Kesäteatteri


 • Pienvenesatama

  Otanlahden rantapuistossa, Syväraumanlahdella, sijaitsee myös Suomen suurin pienvenesatama. Satamassa on jakeluasema, kahvio ja sauna.
 • Merijakamo


 • Näköalatorni

  Merimaisemaa voi ihailla 18,6 metriä korkeasta näköalatornista, kiirkartornista. Alkuperäisestä 1800-luvun tornista viestitettiin kaupunkiin saapuvista laivoista ja säätietoja.
 • Kiikartorni


 • Taidetta

  Nokan taidetorpalla on näyttelyiden lisäksi mm. maalauskursseja.
 • Nokan taidetorppa


 • Urheilukeskus

  Jossa yleisuhreilukentät, sekä jalkapallo, pesäpallo ja rantalentopallokenttiä. Kentänhuolajilta voi lainata välineistöä aamusta iltaan kesäisin.
 • Otanlahden urheilukeskus


 • Maauimala

  Alunperin 1950-luvulla rakennettua maauimalaa kunnostetaan kesäksi 2019.
 • Makis kuntoon Facebookissa • Kake Kaupunki­juna

  Kaupunkijunan kiertoajelureitti vie sinut Vanhan Rauman ja Otanlahden rantapuiston maisemiin. Kierros kestää n. 50min. Kiertoajelun puolivälissä juna pysähtyy Poroholman lomakeskuksessa, jossa voi hypätä pois kyydistä. Kiertoajelulle voit lähteä Savilan aukiolta, Vanhasta Raumasta, tai Poroholman lomakeskuksesta.

  Höyryjuna Pikku-Jumbo

  Kaupunkijunan kiertoajelulla voi nähdä aidon höyryjunan. Rauman rataosalla on ollut henkilöliikennettä vuosina 1897-1988. Pikku-Jumbo, 1952 valmistettu ja Raumalla käytössä ollut höyryjuna on kunnostettu ja kaikkien ihasteltavana, omassa puistossaan junaradan vieressä.

  Sammal­lahdenmäki

  Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue.

  Karussa kalliomaisemassa sijaitsevat Sammallahdenmäen hautaröykkiöt edustavat ajanjakson monumentaalirakentamista. Maailmanperintöalueella on 36 hautaröykkiötä. Kohde valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1999.